5 EHBO tips waardoor een ongeluk geen drama wordt

Ongelukken zijn niet te voorkomen, maar met de volgende 5 EHBO tips kun je voorkomen dat de impact beperkt blijft. De eerste tip is om de oorzaak van het ongeval onschadelijk te maken. Zet eventueel draaiende machines stil, blus een eventuele brand en zorg ervoor dat het directe gevaar is geweken. Trek een hesje aan en pas dan ga je je bezighouden met de slachtoffers. De tweede van de 5 EHBO tips is contact te maken met het slachtoffer. Maak oogcontact, stel hem gerust, leg uit wie je bent, wat je doet en probeer zijn vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Alle 5 EHBO tips in het teken van veiligheid

Bij alle 5 EHBO tips staat veiligheid centraal, zowel van jou als van het slachtoffer. Je hebt er niets aan als je terwijl je een slachtoffer helpt beiden worden overreden. Tip 3 is: zorg voor professionele hulp, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk kan worden geholpen. Bel 112 en leg duidelijk uit wat de situatie is. Tip 4: maak ruimte voor de hulpdiensten. Zorg ervoor dat omstanders de toegang niet blokkeren en probeer de weg vrij te maken door eventuele belemmeringen te verwijderen. Op die manier zorg je ervoor dat de ambulance jouw slachtoffer snel, goed en op een veilige manier kan bereiken.

Goede voorbereiding is het halve werk

De voorgaande 4 van de 5 EHBO tips bieden geen garantie op een goede afloop. Maar de kans daarop wordt groter als je als hulpverlener beter bent voorbereid. Daarom luidt tip 5: volg een goede EHBO cursus. Leer situaties beoordelen en de volgorde te bepalen waarop je hulp verleent. Leer wat je moet doen bij acuut letsel en hoe verder lichamelijke schade kan worden voorkomen. En doe vaardigheden op voor de behandelwijze van allerlei soorten letsel.