Code 95 voor vrachtwagen of bus

Nascholing

Als je als beroepschauffeur aan de slag wilt in vrachtwagen of bus dan heb je jouw code 95 nodig. Bij het behalen van jou C of D rijbewijs volg je extra theorie en praktijkvakken om zo jouw vakbekwaamheid aan te tonen. Als je de basiskwalificatie voor code 95 goed afrond dat zal het CBR een verklaring van geschiktheid, vakbekwaamheid en rijvaardigheid inschrijven in het register van rijbewijzen.

Code 95

Extra examens voor code 95

Voor de basiskwalificatie moet je de volgende examens afleggen: verkeer en techniek (RV1), Administratie goederenvervoer of personenvervoer (V2C) en Cases administratie (V3C). Dit zijn allemaal theorie examens. Daarnaast moet je nog twee praktijkexamen afleggen. Dit zijn de praktische toets C of D (vrachtwagen of bus) en de toets besloten terrein. Als je je basiskwalificatie code 95 hebt gehaald is deze 5 jaar geldig. Om na deze 5 jaar te verlengen moet je eerst 35 uur nascholing volgen.

Vrachtwagenchauffeur

Alleen voor beroepschauffeurs

Wil je wel je rijbewijs C of D halen maar niet als beroepschauffeur aan de slag? Dan heb je geen code 95 nodig. Deze registratie is alleen bedoeld voor professionele chauffeurs. Je hebt het certificaat ook in de rest van de Europese Unie nodig. Elke beroepschauffeur die een vrachtwagen of bus bestuurt in de hele Europese Unie moet in het bezit zijn van deze kwalificatie. Dit geldt dus ook voor buitenlandse chauffeurs. Het is in het leven geroepen om de wegen in Europa veiliger te maken. De afgelopen decennia zijn er steeds meer maatregelen gekomen om deze veiligheid te waarborgen. Denk bijvoorbeeld ook aan de rijtijdenwet.

Nascholing

Bij Verkeersschool Wesseldijk kun bij het bepalen van jouw rijbewijs C of D kiezen of je ook een registratie voor code 95 wilt. Daarnaast kun je hier ook terecht voor nascholing voor het verlengen van dit certificaat. Je kunt uit heel veel cursussen kiezen om zo je eigen pakket voor nascholing samen te stellen. Kijk voor het volledige cursusaanbod op de website van Verkeersschool Wesseldijk.